Mastermind

Traineeship

Afgelopen jaar is voor het eerst het traineeship van Mastermind van start gegaan. Een uitdagende baan starten midden in coronatijd, hoe is dat? Lisette en Matthijs vertellen je er meer over.


Waarom heb je gekozen om bij Mastermind te gaan werken?

Lisette: Mastermind is een kleiner consultancy kantoor en daar was ik naar op zoek. Hier krijg ik persoonlijke begeleiding op maat en is er veel ruimte voor training voordat je de werkvloer op gaat. Deze combinatie van training en praktijkbegeleiding gaf mij de doorslag om voor Mastermind te gaan werken. Daarnaast kun je hier iedereen altijd om hulp vragen, van de business consultants tot de partners.

Matthijs: Ik kwam net van de universiteit toen ik begon met werken en ik had het idee dat ik nog veel te leren had. Persoonlijke aandacht en begeleiding zijn voor mij in deze periode ontzettend waardevol. Dit heb ik gevonden bij Mastermind. Verder trok mij de filosofie van Mastermind, passie voor sport en resultaat erg aan. Zelf heb ik ook op hoog niveau gesport en kan ik mij daarin identificeren.

Waarom heb je voor het Mastermind traineeship gekozen?

Matthijs: Voor mij was het traineeship een goede vertaalslag van student naar het werkende leven. Wanneer je net begint met werken komt er veel op je af, naast de lange werkdagen moet je ook ineens veel nieuwe theorie in de praktijk toepassen. Iets wat mij in dit traineeship erg aantrok was dat ik in het eerste jaar elke drie maanden met een ander team mee kon lopen, zo kreeg ik van alles wat mee en kon ik ontdekken wat ik echt leuk vind.

Lisette: Inderdaad, je leert verschillende werkvelden goed kennen. Ook heb je veel persoonlijke begeleiding van je people manager waardoor je niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op persoonlijke ontwikkeling wordt gecoacht. Verder hebben wij als trainees maandelijks een sessie waarin wij elkaar bijpraten over onze opdrachten en waar wij van elkaar leren.

Hoe ziet het traineeship eruit?

Lisette: De eerste maand bestond uit veel trainingen. Variërend van hard skills tot soft skills. Denk aan hoe jij je als consultant kan opstelt in de klantomgeving tot agile, scrum en projectmanagement. Ook begonnen wij meteen met meewerken bij interne en externe opdrachten, zo konden wij de kennis uit de eerste maand meteen in de praktijk brengen.

Matthijs: Na de eerste maand training en het meewerken aan de opdrachten, zijn wij allemaal op onze eigen opdracht gegaan. Dat vond ik wel spannend in het begin, maar mijn people manager heeft mij goed op weg geholpen. Ondanks dat wij op opdracht zijn, hebben wij nog regelmatig trainingen en intervisie sessies met de groep trainees.

Een traineeship startten grotendeels vanuit huis, hoe is dat?

Lisette: Het is natuurlijk gek om in een tijd te beginnen waarbij je veel collega’s grotendeels online ontmoet. Dat is wel anders dan ik mij in het begin had voorgesteld toen ik begon met werken. Aan de andere kant, het heeft ook wat bijzonders en is er door collega’s van Mastermind hun best gedaan om ons echt te leren kennen, ook al kon dat niet fysiek. Het is jammer dat we nu de jaarlijkse ski en/of fietstrip, of het befaamde kerstdiner missen. Maar dit gaan wij inhalen!

Matthijs: Zeker, het is gek om te beginnen in een tijd waarbij jij je collega’s niet fysiek kan zien. Maar er werd wel ruim de tijd genomen om ons te leren kennen. In de eerste maand mochten wij af en toe naar kantoor komen en zo kwam ik goed in het werkritme. Daarbij werden trainingen veelal door interne collega’s gegeven waardoor je ze goed leert kennen. Het went gelukkig snel, dat thuiswerken.

En nu je op je eerste opdracht zit, hoe ziet zo’n dag er dan uit?

Matthijs: Geen dag is hetzelfde, maar over het algemeen is het vaak een combinatie van meetings en een gedeelte uitwerktijd. Ik ben zelf als Project Management Officer begonnen bij een grote Nederlandse bank waarbij ik mag bijdragen aan een implementatietraject. Ontzettend uitdagend en leerzaam. Daarnaast werk ik ook aan verschillende onderdelen voor Mastermind zoals Marketing en propositieontwikkeling.

Lisette: Meestal begin ik met een dagstart met de trainees waarin wij de focus van die week en eventuele hulpvragen bespreken. Vervolgens ga ik aan de slag voor mijn opdracht bij de klant. Hier bestaat mijn werk vooral uit het schakelen met verschillende partijen voor een analyse. Ik zorg ervoor dat de juiste informatie op tijd aan ons geleverd wordt. Gedurende de dag schakel ik ook vaak met mijn opdrachtgever om de richting te bepalen die wij op gaan. Naast de calls en probeer ik ook even kort naar buiten te gaan als ik de hele dag thuis werk.

Tot slot, waar hoop je 2-3 jaar te staan?

Matthijs: Dan heb ik mij ontwikkeld tot zelfstandig consultant met een sterke expertise in een bepaald vakgebied. Welk vakgebied dat precies is, ben ik nu aan het ontdekken.

Lisette: Naast dat ik mij dan als volwaardig consultant met een expertise heb ontwikkeld, wil ik dan ook beginnende consultants hierin begeleiden. Ik heb er zin in!